onsdag 28 november 2012

Kola och knäck

Var till byn igår och då passade jag och mamma på att koka kola och knäck. Kolan lät vi tyvär koka lite för kort så den blev väldigt lös men den ligger i frysen nu så hoppas på att den blir bättre. Ska snart ta fram till efterrätt åt mig och Erik. Knäcken däremot blev perfect:)


Kola ca 60
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättikssprit
1 msk smör eller margarin

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en stor kastrull för att förkorta koktiden.
Koka kraftigt utan lock tills det uppnått 120 grader eller gör kulprovet. Tar ca 30 min
I början när det kokas upp behövs det röras hela tiden men sedan räcker det att röra lite då och då.
I slutet av kokningen tillsätts ättiksspriten(hindrar massan att sockra sig). Tillsätt sedan fettet.
Häll ut massan i bakplåtspapper som du har vikt till en låda som du har i en form med kanter.
Skär eller klipp kolan innan den kallnat och klär sedan in den i papper och förvara kallt.

Knäck ca 75
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
(50g hackad sötmandel)


Blanda grädde, socker och sirap i en bred kastrull, gör på samma sätt som kolan fast knäcken kan ha temperaturen 120-125 grader. Tillsätt sedan mandel om man vill ha.  Häll smeten i knäckformar och låt svalna, sedan är det bara att glupska i sig J




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar