tisdag 27 november 2012

kladdkakemuffins och saffransskorpor

När man inte förstår något av det som man ska läsa till skolan, vad är då bättre än att ställa sig och baka?
Så igår bakade jag dels något som är riktigt gott så här i jultider. Nämligen Saffrans skorpor men det tog inte stopp där, jag bakade också kladdkakemuffins.

Kladdkakamuffins 
100 g choklad (jag tog mörk bakchoklad)
100 g smör el margarin
2 ägg
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl

Slå på ugnen på 180 grader
Smält chokladen i ett vattenbad och skär smöret i kuber, låt smälta iden varma chokladen. Ta åt sidan och låt svalna.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, sikta i mjölet och rör sedan ner chokladen
Häll i fyra formar antingen suffleformar som smöras innan eller stora muffinsformar som jag tog.
Grädda i 10-15 min beroende på hur lös man vill ha den.
Servera med en klick glass på.

Jag hade först i 10 minuter men den hade inte fått någon stabilitet alls när jag tog ut den så då hade jag den ca 5 min längre och ändå sjönk den ihop men god var den iaf, men lite väl stor och mastig, man hade kunnat göra så det blev 8 mindre istället.



Det andra receptet som jag gjorde var Leila Lindholms recept på saffransskorpor.

Leilas saffransskorpor
100 gram smör
1 gram saffran
2 ägg
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hel sötmandel
(2 msk råsocker att strö över)

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen
Blanda de torra ingredienser med hel sötmandel (jag tog skållad mandel och delade varje mandel i 3 bitar tycker det är godare) och vänd ner i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Platta till och (strö på med råsocker) (jag tycker det är godare utan råsocker så jag hoppar över den biten).
Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, ta ut och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna på snedden i 1 cm tjocka skivor. In med de mitt i ugnen igen i ca 10 min, stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka på eftervärmen tills ugnen är kall (eller över natten)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar